Size daha iyi hizmet verebilmek için çerezleri kullanıyoruz. Yeni e-Gizlilik kurallarına kapsamında, site fonksiyonlarının doğru çalışabilmesi için sizden çerez kullanma izni istiyoruz. Daha fazla.
Pırlanta Sertifikası
Pırlanta sertifikaları, bağımsız bir taşbilim enstitüsü (laboratuvarı) tarafından deneyimli taşbilimcilerin (gemologların) çeşitli teknik aletler yardımı ile hazırladıkları, almış olduğunuz pırlanta ürün üzerindeki bir ya da birden fazla taşın 4C özellikleri olarak da bilinen önemli özelliklerini gösteren, daha da önemlisi TEYİT EDEN ya da yazılı bu özellikleri GARANTİ EDEN derecelendirme raporlarıdır.
Pırlanta sertifikası hem tüketici hem de satışı yapan mücevher firması için çok önemlidir. Tüketiciye, satıcının sattığı pırlanta için garanti sağlamakla birlikte satıcıya da sertifikası olmayan bir taşı açıklamaya çalışma zahmetinden kurtarma avantajı sağlamaktadır. Yani iki taraf için de faydalı ve gereklidir. Bir diğer fayda; sertifikanın, satıcı ile tüketici arasında kendine özgü bir güveni otomatik olarak sağlıyor olmasıdır. İki taraf da sertifikayı hazırlayan uluslararası derecelendirme kuruluşuna güvenirler..
Bu yüzden bir sertifikanın neyi gösterdiğini de bilmek çok önemlidir. Sertifika; pırlanta taşın kalitesini belirleyen renk, kesim, karat ağırlığı, berraklık gibi birçok faktörün derecesini gösterir. Taşın kimliğini onaylar ve doğrular... Eğer mücevherlerinizi sigortalıyorsanız; sertifika, mücevherinizin sigorta değeri için de vazgeçilmez bir onaylı belgedir.
Sertifikanın doğruluğu, sertifikayı hangi gemoloji enstitüsü ya da laboratuvarın hazırladığına da bağlıdır. Türkiye'de mücevher piyasasında kabul gören ve güvenilen gemoloji enstitüleri ve sertifikaları aşağıdadır. Bunlardan en çok tercih edilenleri GIA ve HRD dir.
- GIA (Gemological Institute of America- Amerikan Gemoloji Enstitüsü)
- HRD (Hoge Raad voor Diamant- Pırlanta Yüksek Konsülü)
- IGI (International Gemological Institute- Uluslararası Gemoloji Enstitüsü)
- IDL (Inrenational Diamond Laboratory- Uluslararası Pırlanta Laboratuvarı)
- EGL (European Gemology Laboratory- Avrupa Gemoloji Laboratuvarı)
Bir Sertifikanın Anatomisi
Pırlanta derecelendirme raporunda (sertifika) bulunan bilgiler ve açıklamaları aşağıdaki gibidir:
Tarih: Sertifikanın çok eski olmamasına dikkat ediniz! Genellikle 1-3 senelik bir sertifika uygun olabilir. Daha eski sertifikalardaki taşlar, sertifika tarihinden sonra çizilmiş, çatlamış vs olabilir.
Rapor Numarası: Bu rapor numarası çok önemlidir. Raporun kimliğidir. Raporunuzu kaybetseniz bile numarası ile enstitüsünden yenileyebilirsiniz.
Karat Ağırlığı: Yüzde iki basamak ile taşın karat olarak tam ağırlığını gösterir. Örneğin 1,06 Karat.
Berraklık ve Renk: Taşın berraklığını ve rengini gösterir. 4C özelliklerinde gördüğünüz gibi bu iki özellik bir taşın kalitesinde büyük rol oynar.
Kesim Derecesi: Taşın kesim kalitesini gösterir. Fair-Excellent (Zayıf-Mükemmel) aralığında değer gösterir.