Pırlantanın 4C Özelliği

4C PırlantaPırlantayla ilk kez tanışmaya hazırlandığınızda ya da devam eden pırlanta alışverişlerinizde; alacağınız pırlantanın kalitesi ve değeri hakkında şüpheye düştüğünüz mutlaka olmuştur. Kız arkadaşınıza, hayatınızı bir anda değiştirecek o önemli soruyu sormadan önce, ona bir tektaş alıyor, ya da eşinize önemli bir gününde ışıltılı bir hediye seçiyor olabilirsiniz. Peki alacağınız pırlantanın değeri neye bağlı? Size sunulan mücevherler ve fiyatları arasında nasıl bir ilişki var? Bella Gloria'da alışverişinizi mükemmel bir deneyime dönüştürürken, bu basit soruların cevaplarını sizlere bu sayfalarda vermeye çalışacağız. 

Pırlantanızı seçerken gözönünde bulundurmanız gereken 4 ana özellik vardır. Bu özelliklerin 4C olarak anılmasının nedeni, dördünün de ingilizcesinde baş haflerinin C olmasından kaynaklanmaktadır.

Şimdi bu dört özelliğin neler olduğuna ve dikkat etmeniz gereken noktalara bakalım:

Kesim (Cut)

Pırlanta Kesimi-Taş BölümleriElmasın işlenmiş hali olan pırlantanın insan eliyle yaratılan tek özelliği olan kesim, pırlantanın güzelliğinin belirlenmesindeki en önemli özelliktir. Pırlantanın gözleri kamaştıran ışıltısı, kesimin ustalığına ve kullanılan teknolojiye bağlıdır. Kesim ne kadar iyi ise, pırlantanın parlaklığı, ışıltısı ve kıvılcımı o denli fazla olacaktır.

Pırlantanın kesim kalitesini, pırlantanın ışığı yansıtma ve kırma oranları belirler. Doğru oranlarda hassasiyetle kesilmiş pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden (gemologların tabiriyle tablasından) yansır ve dağılarak “taç” denilen üst kısmından yayılır. Devamı...

Renk (Color)

Pırlantaların çoğu renksiz gibi gözükmesine rağmen aslında aralarında belli belirsiz ton farkları vardır. Genel olarak bir pırlanta ne kadar renksiz (beyaz) ise o kadar değerlidir. Pırlanta renkleri GIA (Amerikan Gemoloji Enstitüsü) tarafından D den Z ye kadar olan harflerle sınıfllandırılmış ve tüm dünyada pırlanta renk standartı olarak kabul edilmiştir.

Pırlanta Rengi

Bir pırlantanın rengi kimyasal kirliliklerin yanı sıra, taşın yapısal kusurları tarafından belirlenir. Karbon atomlarından milyonlarca yıl içinde oluşan pırlantalar da renk, yapısına katılan azot atomlarının sayısı ve karbon atomları ile bağlanış şekillerine göre kendini soluk sarı olarak gösterir. Zaten bu sebeple pırlanta renk skalası pırlantanın renksizliğini (beyazlığını) ifade etmek için kullanılır. Renk, kesimden sonra bir pırlantada en önemli özellik olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise insanın önce pırlantanın ışıltısını, sonra rengini fark etmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca her ne kadar yakın tonlar arasında yanılma payı çok olsa da bizimde gözümüzle fark edebileceğimiz pırlanta özelliklerindendir. Devamı...

Berraklık (Clarity)

Berraklık bir pırlanta içerisindeki katışıksızlığın, ayıpların ya da diğer belirleyici özelliklerinin var olması (ya da olmaması) durumunu nitelemektedir. 

Berraklık karakteristikleri her pırlantayı diğerlerinden tümüyle ayrı kılar. Aynı yerde tümüyle aynı inklüzyona sahip olacak iki pırlanta yoktur. GIA, HRD gibi büyük pırlanta derecelendirme herhangi bir pırlantanın berraklık derecesinin belirlenmesinde kullanılan beş faktör bulunmaktadır.

1. Büyüklük : Pırlantanın kapsadığı inklüzyon ne kadar büyük ya da küçüktür?
2. İnklüzyon* sayısı : Pırlantanın için kaç tane inklüzyon bulunmaktadır?
3. Konum :  Pırlantanın inklüzyonlarının yeri nedir? İnklüzyonlar tıraşlı üst yüzün altında bulunur ya da pırlantanın "kalbi" pırlantanın berraklık derecesini tıraşlı yan yüzlerinin altında bulunan inklüzyonlardan daha çok etkilemektedir.
4. Doğal Özellik : İnklüzyonlar pırlantanın dayanıklılığını etkiliyor mu? Büyük tüyler, pırlanta içindeki büyüklüklerine ve konumlarına bağlı olarak tehlikeli olabilirler.
5. Kabartma : İnklüzyon ne derece görünebilirr ? Koyu inklüzyonların yeri beyaz ya da açık renk inklüzyonlara göre daha kolay belirlenebilmekte ve daha kesin bir biçimde derecelendirilebilmektedir.

*inklüzyon = pırlanta içindeki leke ve izler

Pırlanta Berraklığı

GIA Berraklık Dereceleri

GIA (Amerikan Gemoloji Enstitüsü), pırlantaların berraklık derecelerini tanımlamak için bizlere evrensel olarak anlaşılabilir bir metot sunmaktadır. GIA, IGI ya da HRD raporunuzda bulabileceğiniz beş ana berraklık derecesi vardır;

FL / IF flawless/internally flawless (Katmersiz) :
10x'ın altında hiçbir inklüzyon yoktur. İçi Katmersiz: 10x altında inceleme yapıldığında önemli sayılabilecek hiçbir yüzey kusuru ya da inklüzyon bulunmaz. Normalde, kusurların birçoğu, hafif bir taşlama işlemi ile Devamı...

Karat Ağırlığı (Carat)

Karat, bir pırlantanın ağırlığını ifade eden bir terimdir. Yirminci yüzyıldan önceki zamanlarda pırlantaların ağırlığı eşdeğer ölçülerdeki küçük keçiboynuzu tohumları ile ölçülürlerdi.  Bugün kullandığımız karat kelimesi, işte bu keçiboynuzu tohumu anlamına gelen "carob seeds" adından gelmektedir.

Karat sözcüğü bazen yanlışlıkla pırlantanın boyutlarını ifade etmek için kullanılır ancak karat aslında metrik bir ağırlık birimidir. Bir karat 0,2 gramdır(200 miligram).

1 karat birimi ifade etmek için 100 ‘puana' bölünebilir. 0.75 karatlık bir pırlanta aynı zamanda '75 puan' ya da 3 / 4 karatlık bir pırlanta olarak tanımlanabilir.

Mücevherlerde kullanılan ve serbestçe satılan pırlantaların çoğu genellikle en fazla bir karat ağırlığındadır. Piyasada satılan tektaş  yüzüklerde kullanılan pırlantalar, ortalama olarak 0,50 karatdan daha hafiftirler.

Ham pırlantalar kesilip tıraşlanarak son halini aldığında, pırlanta toplam karat ağırlığının 2/3'ünü yitirmektedir. Büyük ve kaliteli mücevherlerde kullanılan ham pırlantalar küçük olanlarından daha az bulunabildiğinden, aynı kalitedeki iki pırlantadan iki karatlık olanı, bir karatlık olanına göre çok çok daha pahalıdır.

Pırlantaların ağırlıklarındaki artış, "yüzey" çaplarından çok daha büyük olarak gerçekleşir. İdeal kesimli bir karatlık bir pırlanta yaklaşık olarak 6.5mm genişliğe sahipken, bunun iki katı ağırlıktaki bir pırlantanın genişliği sadece 8.5mm olarak ölçülecek olup bu da %30'dan az bir artışa tekabül edecektir. Aşağıda pırlanta büyüklük- ağırlık ilişkisini gösteren tablo bulunmaktadır.

Pırlanta Karat Ağırlığı

En büyük karat ağırlığı genel anlamda en iyi pırlanta anlamına gelmemektedir. Kesim ve oran gibi diğer unsurları da göz önüne almak gerekir. Sığ kesim bir pırlantanın tablası yani çapı geniş olacak, yani büyük görünecek Devamı...

 

 

Size Özel Fırsatlar!

::after

 

::after

 

Özel Filtrelenmiş Ürün Linklerimiz

::after

 

 

 

::after